Grundopskrift til din helt egen risotto

Dette indlæg er finansieret indlæg og indeholder promoverede hjemmesidehenvisninger.

Ud over at være en god anledning til at åbne en flaske hvidvin er risotto en grundopskrift, som bliver lækker næsten uanset hvad du putter i.

 

Risotto grundopskrift

Du skal bruge:

1,2 l hønsebouillon (kog en høne i går – eller lav den af bouillonterninger)

Olie eller smør

Et stort løg

To fed hvidløg

Tre ingredienser efter eget valg

1 dl hvidvin (valgfrit)

5 dl risotto-ris (arborio-ris eller grødris)

Parmesan

 

Fremgangsmåde:

Start med at sætte bouillonen over et blus i en gryde for sig.

Lav risottoen i en stor gryde ved først at sautere løg, hvidløg og dine tre ingredienser i olie eller smør. Hæld hvidvin i gryden og lad det koge et par minutter ved høj varme (rør rundt), indtil du ikke kan lugte alkohol fra gryden længere. Hæld risene i og rør rundt, til de er blanke.

 

Nu skal du bruge bouillonen. Øs et par skefulde med en stor øseske over i gryden med ris og ingredienser. Skru ned for varmen og rør rundt, mens risene opsuger væsken. Fortsæt sådan, indtil bouillonen er brugt og risene møre. De skal ifølge det statsautoriserede risotto-reglement have bid, men i mit kreative køkken er der ingen regler, og jeg kan bedst lide, når de er gennemkogt. Det er svært at ramme lige der, hvor de har bid på en lækker måde og ikke bare er for rå og sætter sig fast i tænderne, når man tygger på dem…

 

Når risottoen er næsten færdig, kan du gøre det, at du øser et par skefulde bouillon over risene, slukker for varmen under gryden og lader dem stå under låg i ti minutter. Så er du fri for at røre, og risottoen er fri for at brænde på.

 

Riv parmesan over din risotto og skænk et koldt glas hvidvin.

 

Har du mange grøntsager i, er det en god ide at sautere dem i starten, tage dem op af gryden og først røre dem i igen til sidst. På den måde kan man undgå, at de bliver grå og udkogte. Sørg for, at de bliver varmet ordentligt igennem, før du serverer din risotto.

 

Hvilke tre ingredienser skal du vælge? Du kan selvfølgelig bruge mange flere end tre. Jeg skriver tre, fordi det giver dig mulighed for at lave en risotto, der har karakter, fremfor en, der er et rodsammen af en masse forskelligt, hvor ingen af ingredienserne kan komme til at sætte præg på resultatet.

 

Grøntsager og svampe er oplagte, dejlige og meget brugt i risotto. Peberfrugter, squash, ærter, gulerødder, asparges, bladselleri, auberginer, tomater, champignoner, kantareller og mange andre kan bruges.

 

Du skal vælge det, som du synes giver den særlige spænding mellem ingredienserne, som gør spiselig mad til lækker mad. Gør det ikke svært for dig selv, men vælg det, du kan lide eller falder over i supermarkedet. Eller det du har i køkkenet!

Christina Løvfall Hansen